Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΥΛΟΓΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΥΛΟΓΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΑΦΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΛΘΕΙΝ ΠΡΟΣ ΜΕ

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Ἀποκριάτικο σχολικό πάρτυ;

Τα συναισθήματα; Πίκρα, αγανάκτηση, απογοήτευση, για άλλη μια χρονιά για τον Σύλλογο που υποτίθεται εκπροσωπεί όλους τους γονείς και κηδεμόνες. Και πάλι τα λόγια του αγίου γέροντά μου ηχούν στα αυτιά μου: «ακατήχητος λαός…».
Για άλλη μια χρονιά, ήρθε αυτή η πρόσκληση στα χέρια μας, από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου μας:
ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΥ
Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, σας προσκαλεί στον αποκριάτικο χορό, που θα γίνει την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016 & ώρα 12:00 π.μ. στο κοσμικό κέντρο «……………..».
Οι προσκλήσεις θα πωλούνται από Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου στον χώρο του σχολείου από τα μέλη του Συλλόγου.
Η τιμή της πρόσκλησης ανά άτομο, έχει ορισθεί στα … ευρώ και περιλαμβάνει:
  • Πλήρες μενού (για μικρούς και μεγάλους)
  • Παιχνίδια με μάγο
  • Παιχνίδια με ψυχαγωγό (ανιματέρ)
  • Μουσική από dj
  • Πλούσια λαχειοφόρο αγορά
Σας περιμένουμε να διασκεδάσουμε κάνοντας το καλύτερο για τα παιδιά μας.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
Τα συναισθήματα; Πίκρα, αγανάκτηση, απογοήτευση, για άλλη μια χρονιά για τον Σύλλογο που υποτίθεται εκπροσωπεί όλους τους γονείς και κηδεμόνες. Και πάλι τα λόγια του αγίου γέροντά μου ηχούν στα αυτιά μου: «ακατήχητος λαός…».
Από την τάξη μας, δηλαδή από 25 συνολικά, μόνο 3 παιδιά δεν θα πάνε στο αποκριάτικο πάρτυ, γιατί γνωρίζουν ότι τα καρναβάλια δεν έχουν σχέση με τον Χριστό. Τα υπόλοιπα θα πάνε γιατί «παιδάκια είναι, ας χαρούν».
Διαβάζοντας κανείς προσεκτικά την πρόσκληση, βγάζει σημαντικά συμπεράσματα:
Ο τίτλος, δείχνει από μόνος του, πόση βαρύτητα έχει το αποκριάτικο πάρτι στη συνείδηση των γονιών. Σπουδαίο γεγονός και απαραίτητο κάθε χρονιά. Θα γίνει Κυριακή. Κυριακή, ημέρα γιορτινή, τα παιδάκια μας θα πάνε εκκλησία, θα κοινωνήσουν, και μετά; Πού θα τα πάμε μετά; Μα τελικά δεν κατάλαβε κανένας από τους γονείς ή από τους συγγενείς που ήρθαν στη βάπτιση του κάθε παιδιού, τί θα πει «αποτάσσομαι τον Σατανά και τοις έργοις αυτού, και πάση τη λατρεία αυτού, και πάσι τοις αγγέλοις αυτού, και πάση τη πομπή αυτού»;
Το «κοσμικό κέντρο» επίσης μου κάνει εντύπωση. Πόσο αρνητικοί είναι οι γονείς για να στείλουν τα παιδάκια τους στο κατηχητικό και από την άλλη, πως ευχαρίστως τα εκπαιδεύουν στις κοσμικές διασκεδάσεις.
Οι προσκλήσεις, πωλούνται στην αυλή του σχολείου. Στην αυλή του σχολείου μπορείς άνετα να προμηθευτείς προσκλήσεις για αποκριάτικα πάρτυ, αλλά δεν μπορείς να μιλήσεις για την Ορθοδοξία. Θα σου πουν: «Μα καλά πού ζεις; Είσαι ακραίος. Και εκεί να μείνεις! Στην άκρη σου, μη μας χαλάς τα σχέδια».
Κορυφώνεται η αγανάκτηση, από το πλήρες πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει – τί άλλο;- παιχνίδια με μάγο.
Το «κερασάκι» στην όλη υπόθεση είναι το εξής: κατά τη γνώμη των πλέον ειδικών, των μελών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, η προτεινόμενη διασκέδαση, είναι το καλύτερο  που θα μπορούσαμε να κάνουμε για τα παιδιά μας.
Για να πω την αλήθεια, δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ περεταίρω με το θέμα. Είμαστε εκ πεποιθήσεως κατά των καρναβαλιών, ξέρουμε ότι δεν θα συμμετέχουν τα παιδιά μας, και τέλος.
Άλλωστε έχω επανειλημμένα συζητήσει τέτοια θέματα με μέλη του Συλλόγου και με άλλους γονείς. Η έκφραση απορίας στο πρόσωπό τους είναι χαρακτηριστική: «Γιατί, τί κακό έχουν τα καρναβάλια;»
Αναφέρομαι στο γεγονός αυτό, γιατί θα ήθελα να προβληματιστούν όσοι το διαβάσουν και να το συζητήσουν με άλλους γονείς, που ίσως είναι μέλη τέτοιων Συλλόγων. Να προβληματιστούμε και να αναλογισθούμε όλοι την ευθύνη μας. Πού ακριβώς οδηγούμε τα παιδιά μας; Στην κοινωνία που ζούμε σήμερα, την κοινωνία της οικονομικής και πνευματικής κρίσης; Μα εδώ μας οδήγησε η απομάκρυνσή μας από τον Θεό και από το θέλημά Του. Αυτό είναι το όνειρο που έχουμε για τα παιδιά μας; Ας σκεφτούμε για μια στιγμή την ώρα της απολογίας μας. Όταν μας ρωτήσει ο Κύριος, γιατί ντύσαμε καρναβάλια τα αγγελούδια μας, τα παιδιά που μας χάρισε η αγάπη Του, θα απαντήσουμε «για να κάνουμε το καλύτερο για αυτά»;
Το καλύτερο για τα παιδιά μας δεν βρίσκεται στα αποκριάτικα πάρτυ. Δεν υπάρχει ούτε ένας Άγιος που να ντύθηκε καρναβάλι. Το καλύτερο για τα παιδιά αλλά και για εμάς, είναι να έχουμε επαφή με τον Θεό καθημερινά.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, πιστεύω πως αν κάθε Σύλλογος θέλει να κάνει το καλύτερο για τα παιδιά μας, μπορεί να κάνει πολλά. Άλλος θα έπρεπε να είναι ο ρόλος του. Είναι τόσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά παιδιά και γονείς, γνωστές μας οικογένειες στα σχολεία της δικής μας γειτονιάς, που αν τα γνωρίζαμε, δεν θα είχαμε καν διάθεση για πάρτυ.
Μπορεί ένας Σύλλογος να συμβάλλει έστω και λίγο στην βελτίωση της μικρής αυτής κοινωνίας που λέγεται Σχολείο, αντί να πασχίζει να είναι πρώτος σε αποκριάτικα πάρτυ και εκδρομές δήθεν εκπαιδευτικού χαρακτήρα; Μπορεί να επεμβαίνει στην επιλογή των κινηματογραφικών ταινιών που παρακολουθούν τα παιδιά μας στα πλαίσια σχολικής εκδρομής; Οι περισσότερες είναι βλάσφημες και μεταφέρουν μηνύματα της νέας εποχής. Μπορεί να δώσει κίνητρα στα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου που κινδυνεύουν να πέσουν στα ναρκωτικά και παρασύρονται σε κλοπές, ώστε να ξεφύγουν από αυτή την καταστροφή; Έχουμε τέτοια κρούσματα στη γειτονιά μας και πολύ πρόσφατα. Μπορεί να βοηθήσει τις οικογένειές τους; Μπορεί μέσα από κατάλληλες ενέργειες να μειώσει έστω και κατά μία, τις εκτρώσεις που ξέρουμε πολύ καλά όλοι, ότι γίνονται ακόμα και από παιδιά του Δημοτικού;
Μπορεί ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων να φυλάξει τον Χριστό στα σχολεία μας; Να φυλάξει τις αξίες της πατροπαράδοτης ελληνικής οικογένειας; Να διαδώσει την Ορθοδοξία που πολεμείται ακόμα και από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας;
Μπορεί να διοργανώσει ομιλίες για τα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας, που αφορούν άμεσα τα Σχολεία μας, ώστε να ενημερωθούμε ως γονείς για τους κινδύνους που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε; Να ξέρουμε πως να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τη Νέα Εποχή;
Αυτές είναι οι σκέψεις ενός απλού γονέα. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας. Τα σχόλια και οι ενέργειες, δικές σας. Οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχες, να προστατεύουν τα παιδιά μας, τις οικογένειές μας και να φωτίζουν όσους έχουν ευθύνη για την Παιδεία του Γένους μας.
Δ.Π.
http://katanixis.blogspot.gr/2016/02/blog-post_458.html#more 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου